Uniapnean asiakaspolku: parempi asiakaskokemus teknologian avulla

Kanta-Hämeen keskussairaala x Terveyden Innovaattorit

Kanta-Hämeen keskussairaala, Hämeenlinna – asiakaslähtöinen ja systemaattisen digihoitopolun luominen uniapneapotilaille

Ongelma


Sairaalassa ei ollut systemaattista etävastaanoton toimintamallia. Kaikki potilaskäynnit toteutuivat perinteisesti lähivastaanottoina, vaikka digitaaliset vaihtoehdot olisivat voineet tuoda tehoa ja helpotusta. Ammattilaisilla ei ollut yhteistä tilannekuvaa nykytilasta tai varmuutta uusien työskentelytapojen käyttöönottamisesta.(Huom. projekti tehtiin juuri ennen Covid19 pandemiaa).

Ratkaisu

Käynnistettiin pilottihanke, jonka tavoitteena oli kehittää ja testata sairaalan ensimmäinen digitaalinen hoitopolku – kohteena uniapneapotilaat. Hankkeessa toteutettiin useita palvelumuotoilutyöpajoja, nykytila-analyysi, teknologiademoja ja yhteiskehittämistä monialaisessa tiimissä. Lopputuloksena luotiin uusi etähoitomalli MS Teamsin avulla. Projekti perustui palvelumuotoilun menetelmien hyödyntämiseen, kokeilemalla oppimiseen ja asiakaslähtöiseen suunnitteluun sekä moniammatilliseen tiimityöhön.

Hyöty

  • Toimiva ja toistettavissa oleva etähoidon malli

  • Ammattilaisten innostus ja osallisuus kehittämiseen kasvoi

  • Turvallinen teknologiaan perehdytys ja pelkojen purku

  • Skaalautuva yhteiskehitetty ratkaisu, joka toimii esimerkkinä muille yksiköille

  • Ratkaisevan tärkeä ensimmäinen askel pidemmän aikavälin hoitoprosessien digitalisaatiossa

Projektiryhmä:

Fasilitaattori ja asiantuntija:
Eeva Kiuru, Health Innovation Academy Oy
Palvelumuotoilun ja kokeilukulttuurin asiantuntija

  • kehittämisprosessin suunnittelu, ohjaus ja raportointi

  • palvelumuotoilutyöpajojen fasilitointi

  • palvelukonseptin kuvaus

  • kokeilukulttuurin, yhteiskehittämisen, muutosjohtamisen ja digitalisaation asiantuntemus

Kanta-Hämeen keskussairaalan kehittäjätiimi:

  • Ylilääkäri Paula Turunen - Asiakasosallistamisen ja kehittämistulosten koordinointi ja käytäntöönvienti

  • Kanta-Hämeen keskussairaalan sote-ammattilaiset, lääkärit, hoitajat, opiskelijat, IT-asiantuntijat sekä potilasasiantuntija - kehittämistyöpajoihin osallistuminen

Rahoitus:
Pohjoismaiden hyvinvointikeskus (NVC/VOPD)

“Oho, eihän tämä ollutkaan vaikeaa.”

— Ensimmäistä kertaa etäyhteyttä kokeillut sote-ammattilainen

“Eeva on juuri sellainen fasilitaattori ja konsultti, että antaa sun käteesi välineet eikä tee itsestään korvaamatonta. Eeva puhuu sotea selkosuomeksi ja taikoo kenestä vaan diginatiivin. Muutosvastarinnan laulu ei Eevaa pelota, senkin hän soveltaa projektin hyödyksi.

Juuri ennen Covidia meillä oli Eevan kanssa huikea projekti, jossa värkättiin videovastaanottoja esh -polille. Oltiinkin sitten hyvissä asemissa kun viruksen takia läsnäkäynnit kiellettiin.

Montaa Eevalta oppimaani menetelmää käytän edelleen. Tärkein oppi oli pistää asiakas keskiöön ja miettiä mitä juuri hän haluaa ja tarvitsee.”

— Projektiylilääkäri Paula Turunen, Kanta-Hämeen keskussairaala

Kiinnostuitko?

Haluatko kuulla lisää siitä, miten Terveyden innovaattorit voi auttaa sinua tai organisaatiotasi? Ota yhteyttä, niin etsitään yhdessä parhaat ratkaisut!